Добре дошли в рая!

География

Доспат е разположен в планински район, в западните дялове на Родопите и със своите 1358 m надморска височина е най-високопланинският град в България. В непосредствена близост до града се намира язовир Доспат. Релефът е планински силно пресечен, пролетта настъпва късно, лятото е прохладно, а есента топла. Вследствие на беломорското влияние по поречието на река Доспатска зимата е мека, но се задържа сняг.

Един клик и си там...

Галерия

Още за Доспат

Родопите – планината с душа, населена от най-древни времена, ще Ви посрещне и заплени с обширните борови гори, прекрасните планински поляни, множеството минерални извори, природните феномени и с разнообразния животински и растителен свят.

Веднъж посетили Родопите – вие ще останете завинаги омагьосани от неповторимото очарование на този приказен свят – вековни зелени гори, съхраняващи митовете за смели юнаци и хайдути, омаен звън на чамове и народна песен, кристални планински ручеи и свеж планински въздух!

Западните Родопи ще ви пленят с уникалното съчетание на невероятна природа и съхранени патриархален дух, традиции и обичаи.

Община Доспат   опиянява със своите величествени гори и изключително чист въздух, който зарежда с енергия и жажда за живот. Срещата с природата е повече от истинска и остава за дълго в сърцата на онези, които са били тук. Гостите на град Доспат  възторжено заявяват: „Това я Швейцария на Балканите”. Идеалното място за отдих и туризъм, усещане за хармония и вечност. Доспат е съзерцанието на рибаря, безгрижието на детето, аромата на борова гора и духът на Родопа планина. При влизане в града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е че си попаднал в рая.

Непосредствено до града е разположен язовир Доспат, който блести като елмаз, а отсреща по-високите склонове на западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са навсякъде наоколо като пръстен около езерото, а въздуха опиянява с мириса на смола.

Доспат и Доспатския край с неговите природни и исторически забележителности са част от българската природа. Тук ще откриете неповторими красоти и исторически факти от най-древни времена. С масивите си от борови и смърчови гори Доспатския край е непресъхващ извор на чист въздух, бистри и студени води. Тези природни дарове е оценявал човекът и в миналото, за да се засели и живее постоянно тук на 1250-1300м надморска височина.

Красотата му повече се изразява в боровите и елови гори, които го опасват от всички страни. Огромните възвишения – на запад Дъбрашкия рид и на северозапад Велийшкият дял, сякаш бдят над него. Още по- прекрасни са юлските и августовски топли вечери, когато въздухът ухае на зефир и прясно окосено сено. В този сезон доспатчани се радват най-много, че са избрали да живеят в този красив кът на Родопа, наричан от турците Доспат балкан.

Заповядайте в Доспат и се почувствайте безгрижни – бъдете рибар, дете или просто турист. Разходете се край язовира, хапнете пъстърва, опитайте клин …

Територия Доспат е разположена в югозападната част на Родопите и административно попада в област Смолян. На юг територията граничи с Република Гърция, на изток с община Девин, на север с община Батак, а на запад с община Сатовча. Територията включва един град Доспат и 7 села. Територията се определя като високопланинска гранична територия.

Доспат е град в Южна България. Градът е разположен в южен централен район.

Град Доспат е разположен в сърцето на величествената планина Родопи, на 80 км западно от областния град Смолян, на брега на язовир Доспат. Язовирът заема около 20 000 дка водна площ и е вторият по големина в България.

Живописни пътища свързват Доспат с Девин, Смолян, Чепеларе и курорта Пампорово на изток, град Гоце Делчев на запад и Батак на север.

Язовир Доспат се намира в сърцето на приказните Родопи, непосредствено до едноименния град, на около 82км. западно от град Смолян. Разположен на 1200 метра надморска височина, той е най-високият язовир в България, а със своите 22 000 дка водна площ е вторият по обем.

Чудно красива е природата около язовир “Доспат”. Когато се мине и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е, че си попаднал в рая. Язовирът блести като елмаз, а отсреща по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са навсякъде наоколо, като пръстен около езерото. А въздухът опиянява с мириса на смола.

Язовирът е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Тук има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Практикуват се всякакъв вид риболов.

Културен календар: той е изпъстрен с изяви от народните читалища от различните населени места, но най-значимото събитие в календара на общината е през месец август, когато се провежда Съборът на чешмарите / Традиционни културни тържества/.

Културни събития: запазена марка на община Доспат е провеждащия се ежегодно Събор на чешмарите или известен още като Традиционни културни тържества в края на месец август в местността „Събора”. Празникът се провежда под патронажа на Кмета на община Доспат.
Природа, която те пленява за цял живот. Това е усещането от гледката край високопланинския язовир „Доспат“. Край малко планинско градче се извисяват в небето като стражи величествени вековни борове, видели какво ли не по тези земи. В кроткото огледало на язовира, те се оглеждат заедно с дъбрави и ливади, красиви и през четирите сезона. Красивите гледки тук не са една и две.Любителите на романтичните пейзажи трудно могат да изберат от стотиците кътчета край язовира, кое от кое по красиво. Видели много красоти по света възкливат:„Това я Швейцария на Балканите”.
Пленените от красотата на Доспатския край са още по-възторжени: Няма такова място, с толкова чист въздух, с такива красиви меки извивки на планината. А други просто заключават: Божа благодат! И наистина природата сякаш е дала всичко необходимо, така че  това място да бъде перфектно за почивка. Перфектни гледки и изкушения за рибаря, ливади за безгрижието на децата, аромат на борова гора, диворастящи гъби и плодове за дъхав конфитюр и родопски дух. На тези безкрайни поляни разбираш как са се родили песните на родопчани направени да се пеят на открито, музицирани сякаш заедно с ехото, което винаги да може да им приглася.За радост презастрояване в района няма, така че всеки дошъл може да се наслади на една автентична природна омая. Жителите на този край обичат това наистина райско кътче. Природните дарове е оценявал човекът и в миналото, за да се засели и живее постоянно тук на 1250-1300 м надморска височина.
Самият център на общината – град Доспат е типично планинско градче.Общината има 9 116 жители, според последното преброяване от 2011 г. в общо 7-те си населени места. В града живеят 2 414 жители, а в селата в общината – 6 702.
Още на влизане в града се разкрива спираща дъха гледка към необятния простор на язовир Доспат, разположен непосредствено под едноименния град. Сред накипрени по склоновете къщи, които са подредени като че ли всички да могат да се огледат в язовира, се вижда безкрайната синя водна шир, сгушена в зеления пръстен на горите от смърч и бял бор. От високите баири тук се виждат дори гръцки върхове. На запад е Дъбрашкия рид, на северозапад –   Велийшкият дял. Толкова е величествено, че турците го наричали Доспат балкан.  В ниското почват всички пътеки водят към величествения водоем. Територия Доспат е разположена в югозападната част на Родопите в Южна България и административно попада в област Смолян. На юг граничи с Република Гърция, на изток с община Девин, на север с община Батак, а на запад с община Сатовча.  Той се намира на 80 км западно от областния град Смолян. Живописни пътища свързват Доспат с Девин, Смолян, Чепеларе и курорта Пампорово на изток, град Гоце Делчев на запад и Батак на север. Релефът в района е планински, силно пресечен. Климатичните условия са типични за континентално-средиземноморската област, а именно късна пролет, прохладно лято и топла есен. В резултат на беломорското влияние по течението на река Доспат, климатът тук е мек, а растителността пищна и богата на видове. Зимата е сравнително мека, но това не пречи снежната покривка да се задържа през целия зимен сезон. Есента е сравнително топла и продължителна, пролетта е къса. В определени години месеците април и май бележат високи температури, след което настъпва ново захлаждане. Може да се каже, че в сравнение с климатичните условия от преди 50 години, днес климатът е по-мек, вероятно от влиянието на близкото езеро или от глобалното затопляне на планетата. Същото се отнася и за снежната покривка, която преди 1950 г. натрупвала тук дебелина от над 120 см, а днес тя е не повече от 70- 80 см, разказват местни експерти. Температурата през най -топлите месеци тук достига до 30 градуса.