48 забележителности в радиус 20 км. от гр. Доспат.

Язовир Доспат - в непосредствена близост до гр. Доспат.

Язовир Доспат е разположен на река Доспат в Западни Родопи. Той е вторият по големина в България. Може да се лови шаран, кефал, пъстърва, каракуда. Пуснат е в действие през 1967 г. Има много наводнени от язовира територии, които са представлявали плодородна долина с житни култури. Предпочитано място от много хора за къмпинг, язовирът предлага идеални условия за тази дейност.

Поради голямата си площ язовирът предлага многобройни места за отмора с красива гледка, ние избрахме като локация леснодостъпно място приблизително към средната част на язовира.

ПАРК - МУЗЕЙ НА РОДОПСКАТА ЧЕШМА - в гр. Доспат.

В местността Келтепе е изграден единствения по рода си Парк-музей на Родопската чешма.Музеят представлява алеи, по които има изградени макети на 45 чешми и  снимки на над 300, оригиналите на които са изградени и дарени за обществено ползване от жители на община Доспат. Посещението на Парк-музея предоставя добра възможност за излет сред природата и опознаване на един от най-характерните и традиционни за Доспат, занаяти – чешмарството.

Крайбрежна алея "Чинлии – яз. Доспат" - в непосредствена близост до гр. Доспат.

Алеята се движи по северното крайбрежие на язовир Доспат, като предлага достъп до места за риболов, кътове за отдих, както и красиви гледки към язовира. Алеята започва от разклон на главния път за Батак (при вила “Рай”), след което се продължава в западна посока покрай залива “Чинлии” и в крайната част следва изкачване покрай овчарник отново до разклон на асфалтовия път Доспат – Батак. Общата дължина на алеята е 2.5км, а денивелацията – 130м.

Паметник на загиналите в Балканската и Отечествена война в гр. Доспат.

В центъра на Доспат е издигнат чисто нов подиум, върху който са поставени няколко изработени паметни плочи. Тези паметни плочи се намират в центъра на гр. Доспат непосредствено до сградата на Общината и Старата джамия. Същите са издигнати в чест на загиналите в Балканската война и Отечествената война.

Войнишки паметник - Доспат в гр. Доспат.

В центъра на Доспат е издигнат чисто нов подиум, върху който е поставен войнишкия паметник. До самия подиум е разположена чешмата, върху която е поставена по-стара паметна плоча. Войнишкият паметник е в чест на загиналите през 1944-1945г като на самата плоча са изписани имена на загиналите

Стара джамия - Доспат в гр. Доспат.

Доспат е град в Южна България. Той се намира в Област Смолян. Градът е административен център на община Доспат. В центъра на града се намира старата джамия. Тя е разположена точно до сградата на община Доспат. В града има общо две джамии.

Римски мост - Любча на 9км. от гр. Доспат.

Мостът се издига над Сърнена река (Караджа дере) на 1.8км от село Любча по трасето на стар римски път. По данни от легенди и исторически проучвания при строителството на моста са използвани яйца за по-добра спойка между камъните. Според историците, римският път и моста са строени около ІІ-ІІІв.
През 2007г по инициатива на общината мостът е укрепен, след като иманяри го подкопали.
В района има много исторически находки, а селото е прочуто с единствения намерен в България египетски бръмбар – скарабей, който сега се пази в смолянския музей. Камъкът е част от кехлибарена огърлица, открита по време на разкопки през 1976г в гробна могила от XI-XIIв, в местността Бърдцето край Любча. Световноизвестният българин-египтолог д-р Васил Добрев, който работи в Кайро, е разчел името на египетски фараон от единадесета династия върху уникалния камък във формата на обожествявания от египтяните скарабей. Пътеката до моста започва от центъра на с. Любча, след края на селото се движи по черен път между ниви и ливади. След 25-30 мин се достига до чешма, където маршрутът се отклонява вляво по пътека, спускаща се на серпентини към долината на Осинска река. По пътеката има останки от стар каменен път водещ към моста. Дължината на на маршрута е 1,8км, денивелацията – 180м, а преходът от центъра на селото отнема около час.

Паметник на партизаните от Отряд "Антон Иванов" - на 4км от гр. Доспат.

Паметник на партизаните от Отряд “Антон Иванов” Бочо Цветков Балтов и Иван Неделчев Драганов загинали по време на акция на 05.08.1943г.
Иван Неделчев Драганов, роден на 16 декември 1924г в Рупки, Старозагорско, партизанин, загинал в сражение на 5 август 1943г;
Бочо Цветков Балтов, роден на 17 февруари 1924г в Бегово, Пловдивско.

Панорама язовир Доспат - на 4км. от гр. Доспат.

Една от най забележителните и магнетични гледки в Родопите. Открива се панорама към целия язовир и град Доспат. Най-големия по площ и обем в страната, един от малкото язовири в България с фьорди и най-големия развъдник на пъстърва.Историята на язовира започва през втората световна война, когато на неговото място е била разположена една от големите военни германски бази и летище. След войната то се изоставя и дълги години е безстопанствено до 1967г когато започва изграждането на каскадата Допат-Въща към ТЕЦ “Тешел”.

Връх "Почилената бърчина" - на 5.7км от гр. Доспат.

На връх “Почилената Бърчина” (Крали Марковата Бърчина) е имало крепост по време на османското нашествие, когато като самостоятелен феодал-владетел в този край се укрепил Крали Марко. В подножието на върха има останки от могили и други артефакти от времето на траките, римляните и византийците. На самия връх има светилище. От върха (1546м н.в.) се открива великолепна панорама във всички посоки.
Местността отстои на 5,7км от гр. Доспат в посока гр. Батак по път №37 – отбива се в дясно на разстояние 4,7км от Доспат при Пилчевата чешма, следва около 1 км отсечка по черен път. Достъпът е с джип и пеша. Общата продължителност на маршрута е 2-4 часа. До връх “Почилената бърчина” може да се стигне и по друг маршрут, който е по-дълъг, но по-полегат.

Партизански лагер в местност "Лонгурлии" - на 6км. от гр. Доспат.

В местност “Лонгурлии” (1540м н.в.) са запазени останки от някогашен партизански лагер със землянка, паметна плоча и обособени места за отдих. Районът е обявен за защитена територия с площ 4.1ха и цел опазване на характерен ландшафт. Достъпът е по маркиран маршрут с дължина 5.2км , време за преминаване – около 2 часа. З апочващ от асфалтовия път гр. Доспат – гр. Батак при яз. Широка поляна.

Местност "Стената" - на 7км от гр. Доспат.

Местност “Стената” е спиращо дъха местенце. Тя е сгушена в сърцето на Родопите, сред вековните дървета и опияняваща тишина, на височина 1200м, с уникална гледка към Сърница и яз.Доспат. Тук може да се организира барбекю с приятели или семейството, както и да се приготви храна върху тикла (камък).
Отдихът в района на язовир Доспат, по чиито брегове от Доспат до Сърница са разположени къмпинги, мотели, почивни станции и хотели, дава възможност да се посетят и редица приказно красиви места – село Долен, Ягодинската пещера, Триградското ждрело и много други.

Място за отдих "Чардака" - Любча - на 8км. от гр. Доспат.

Сред красива борова гора на 1270м н.в. в местността Авлии” край с. Любча е изградено място за отдих с обособени огнища, заслони, маси и пейки. Характерно за мястото са изградените чардаци и високи люлки, закрепени за дърветата. Достъпът е по черен път – 350м от разклона на асфалтовия път гр. Доспат – гр. Гоце Делчев, на 700м след разклона за с. Любча.

Място за отдих “Чардака” е изградено от местни хора и се поддържа от тях в отлично състояние.

Екопътека "Барутин - вр. Чуката - Касъка" - на 11км от гр. Доспат.

Екопътеката започва от обособено място за отдих на главния път Доспат – Девин, преди разклона за с. Касък. Пътеката е маркирана с железни колове и указателни табели, като на няколко места са изградени места за отдих с маси, пейки и беседки. На вр. Чуката (1300м н.в.) е изградено панорамно място за отдих, предлагащо гледки към долината на р. Доспат и околностите. След връх Чуката маршрутът продължава по пътека, която е стръмна и ерозирала на места, като по малко панорамно било се спуска до селото. Реката се пресича по дървен мост, като оттук може да се продължи през центъра на селото и втори мост към останките от раннохристиянска базилика, намираща се в непосредствена близост над пътя за с. Бръщен. Цялото трасе е с продължителност 8км и денивелация 300м като преминаването му отнема 2 до 3 часа.

Скалето 9км. от гр. Доспат.

Както в целите Родопи, така и в района на Доспат  има  множество артефакти и останки от древността, както и красиви природни забележителности.Едно от тези интересни места е “Скалето”, западно от село Црънча. Мястото е древно светилище, използвано през късната Бронзова и през Желязната епоха. То представлява скално образувание, около което са се извършвали тракийски езически ритуали.В близост до местността Брез е открита могила с височина 2м. и диаметър 20-25м..Край село Црънча са запазени останки от древен тракийски и римски път, свързващ населеното място с Беломорието

Водопада Късак - на 5км от гр. Доспат.

Водопадът се намира на 1,1км от село Късак, Доспат. Висок е около 8 метра, а под него има оформен кът за отдих с пейки и маси. Най-подходящото за посещение е по време на пролетното пълноводие или в началото на лятото. Достъпът до водопада е по черен път, а в края – по пътека. Преходът отнема около 35-40 минути.

Римски мост Кемера - на 5.5км. от гр. Доспат.

Римският мост Кемера на река Сърнена се намира в непосредствена близост до пътя между село Змеица и град Доспат. Реката преди години се е наричала Караджа Дере. Тя е приток на река Доспат. В близост има построената беседка. Мостът има идентична конструкция, като моста над Девинската река, но е малко по-голям.

Караджа дере (защитена местност) - на 2км. от гр. Доспат

Защитената местност Караджа дере се намира до град Доспат. Площта и е около 1 000 хектара. За защитена местност е обявена през 2008 г. с цел опазване на местообитанията на редки и защитени растителни и животински видове по поречието на река Сърнена и прилежащите и територии. Обособен е маршрут за най-често срещаните растения в района. Направени са мостчета и пътечки. Можете да видите и възстановените местообитания на видрата.

Връх Виденица - Родопи - на 11км. от гр. Доспат

Връх Виденица е висок 1652 м и се намира в близост до село Буйново, Западни Родопи. На върха има светилище, а археологическите разкопки дават основание да се мисли, че то е на Бог Дионис. При първоначалните разкопки са открити скални площадки и зид, а по-късно мраморна глава на римската императрица Юлия Паула. Смята се, че мястото има енергийна сила и лековита вода.

Дяволската пътека - на 12км. от гр. Доспат.

Дяволската пътека се намира до село Борино, Девин. Пътеката обхваща територия от около 20 кв.км и има 2 стартови точки – северна и южна. Тя е високоатрактивна и е реализирана в два кръга – малък кръг (3,8км) и голям кръг (10,2км), които са свързани и имат една изходна точка. Най-ниската точка на маршрута е 945м, а най-високата е 1356м.

За посетителите са изградени информационни кабини, чешми, обзорни площадки /една от тях е Орлово око/, заслони, множество дървени мостове и платформи. Най-атрактивна е частта с преминаването под естествения скален Дяволски мост и през стеснения ждреловиден участък.

Повече информация може да намерите тук.

Язовир Широка поляна - на 13км. от гр. Доспат

Язовир Широка поляна се намира в борова гора на надморска височина 1500 м в Западните Родопи, на около 30 км от Батак. Погледнат от пътя, който го обикаля изглежда, сякаш е образуван от много на брой малки язовири, имащи отделни стени. Това се получава заради неравния терен на дъното, състоящ се от планински дерета. Бреговете на язовира са трудни за достигане и са далеч от пътя. Язовирът притежава голямо разнообразие на видове риба и е много посещаван от туристи и спортни риболовци.

Тракийско светилище и крепост Дженевра - на 13км. от гр. Доспат.

Тракийското светилище и крепост Дженевра се намира на връх Манастира, край град Девин. Смята се, че светилището датира от III век пр.н.е. Храмът е бил на бог Дионис и е функционирал векове наред. Крепостта е дълга 150 м. От нея днес са останали само руини. Дженевра се издига на скалист хълм, което я прави още по-интересна дестинация, заради откриващата се гледка.

Южнородопска екопътека - на 14км. от гр. Доспат

Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Намира се в Родопите, близо до Девин. Общата и дължина е 18,5 км. По пътя могат да се видят 4 водопада, най-високият от които достига 20 м. Интерес представлява и скалното образувание Дяволския мост.

Връх Унден - на 14км. от гр. Доспат.

Връх Унден се намира в рида Дъбраш в Западните Родопи. Висок е 1667 метра. Върхът е обрасъл със смърчова, борова и букова гора. Наблизо се намира резерват Тъмната гора, а в държавна дивечовъдна станция Дикчан, в чиято територия е Унден има 2 хижи. Има прокаран черен път до подножието на върха, а под него има паметна плоча и място за отдих. Преди навлизане в Дикчан е желателно да се оведомят служителите на станцията, защото често на територията ѝ се провеждат ловни мероприятия.

Ягодинска пещера - на 14км. от гр. Доспат

Ягодинската пещера е разположена в Родопите, само на 3 км от село Ягодина. Дълга е над 10 километра и е разположена на три нива с постоянна температура от 6 градуса. Входът и изходът й са изкуствено прокопани тунели. Тук е открито древно жилище на майстори-грънчари. Пещерата е известна и се отличава със своите безброй сталагмити, сталактити, сталактони, пещерни перли и „леопардови кожи“, които представляват различно оцветени скални слоеве.

До пещерата пътят е доста тесен, поради това от Тешел се предлагат маршрутни превози. Пред самата пещера има ресторант и паркинг.

Повече информация може да намерите тук.

Буйновско ждрело - на 15км. от гр. Доспат.

Буйновското ждрело представлява пролом на Буйновска река в Родопи планина. Дължината му е около 10 км. Известно е и с голямо разнообразие на животински и растителни видове, като голяма част от тях са защитени. За района са характерни многобройните чешми, които са изградени от местните жители. Меандрите на Буйновска река са предпочитано място за къмпингуване, отдих и лагеруване през летните месеци на годината.

Панорамна площадка Орлово око - на 15км. от гр. Доспат

Панорамната площадка Орлово око се намира до село Ягодина. Тя е монтирана на връх Свети Илия с височина 1563 метра. Контрукцията ѝ е стоманено-бетонна и издържа товар до три тона. Под Орлово око се намира живописното Буйновко ждрело, а изгледът е към Пирин, Рила, Родопите и планините в Гърция. Пътят до площадката е черен, проходим само с джипове, а услугата се предлага в селото. Местните препоръчват да не се изкачва върха в лошо време, защото там падат много гръмотевици.

Повече информация може да намерите тук.

Кастракли (резерват) - на 15км. от гр. Доспат.

Природен резерват Кастракли е с площ 124 ха и е разположен в землището на село Борино. Той е с благоприятен климат и добри условия на живот. Бил е обитаван от траките. Обявен е за резерват с цел съхраняване вековната черборова гора и прекрасния природен пейзаж. Релефът е стръмен, пресечен, с около 400 м денивелация между най-ниската и най-високата точка – 900 и 1290 м. Кастракли притежава богато разнообразие на растителни видове – над 330 висши растения, редки и ендемични видове (вкл. диви орхидеи), множество лечебни растения.

Скали Вълчи скок - на 15км. от гр. Доспат

Скалите Вълчи скок са част от скалите, високи няколкостотин метра и обграждащи Буйновската река. В най-тясната си част са наречени “Вълчи скок”. На места ждрелото е толкова тясно, че отвесните брегове почти се допират. 

Кемеров Мост - на 16км. от гр. Доспат.

Кемеровият мост се намира в община Девин. Името му значи “сводообразен”, а някои изследователи го наричат римски, понеже смятат, че датира от римско време. Той е едносводест, с дължина 30 м, ширина 3 м и височина 6 м. В основата си е изграден без хоросанова спойка. Отстрани погледнат прилича на полукръг. Представлявал е гранична линия между България и Турция до 1912 г., а някога е бил част от пътя за Антонивановци. През Средновековието е бил свръзка на Тракийската низина със Солун. Днес прехода до моста е труден, основно в последните 200 м.

Язовир Тешел - на 16км. от гр. Доспат

Язовир Тешел се намира на река Буйновска, на територията на област Смолян. Построен е през 1984 г. край ВЕЦ Тешел. Създаден е за да поема водата, която изтича от язовир Доспат и преминава през ВЕЦ Тешел. Язовирът е зарибен с шаран, бял амур и уклей, но понастоящем е забранен за риболов и се охранява.

Язовир Тошков чарк - на 18км. от гр. Доспат.

Язовир Тошков чарк се намира в близост до язовира Голям Беглик, в ляво от пътя, като се тръгне от язовир Батак към язовир Широка поляна. Язовирът представлява малък водоем и предлага удобни места за къмпинг. Язовирът предоставя възможност за ловене на пъстърва, шаран, костур, каракуда и червеноперка.

Язовир Голям Беглик - на 18км. от гр. Доспат

Язовир Голям Беглик се намира близо до Батак, в Западните Родопи. Старото му име е Васил Коларов. Той е открит през 1951 г. като е бил проектиран за напоителен язовир, но днес се използва и за захранване на ВЕЦ-ове. Има добри условия за риболов на бабушка, балканска пъстърва, костур, речен кефал, червеноперка и шаран.

Скрибина (мегалитно светилище) - на 19км. от гр. Доспат.

По своята същност светилището в местността Скрибина край село Крибул, Гоцеделчевско прилича на Градището. Представлява съвкупност от няколко кръгли вкопавания, разположени близко едно до друго и малко фрагментирана антична керамика. До арката, пробита високо в скалата, се стига по окичена с червени конци стълба. Според преданията женските и психическите болести биват изцерявани от голямата черна змия – стопанин на святото място, призоваваща жената-лечителка. Тук се провеждат обредните лечебни практики от българо-мохамедани.

Местност Вълчи камък - на 19км. от гр. Доспат

Местността Вълчи камък е разположена на около 1400 м надморска височина, североизточно от с. Гьоврен, област Смолян, в Родопи планина. До там се стига по черни пътища, като е препоръчително автомобилът да е високопроходим.

Там се намира най-високата панорамна площадка на Балканският полуостров. Има още една атракция на която се качвате и наблюдавате края на Родопите, вижда се Пирин планина, Рила, Гръцките Родопи, връх Перелик, Карлък и други.

Източник: www.zapadnirodopi.com

Повече информация може да намерите тук.

Пещера Дяволското гърло - на 19км. от гр. Доспат.

Дяволското гърло е пещера, близо до Триград, в Родопите. По вид е пропастна пещера, която се е формирала след пропадане на земни пластове. Името си носи от формата на изхода й, който наподобява дяволска глава. Основната й част представлява огромна зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканите. Тук зимува най-голямата в България, а и на Балканския полуостров колония на пещерен дългокрил прилеп. Една от легендите от времето на траките говори, че именно в тази пещера Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика.

Крепост Ташбоазко кале - на 19км. от гр. Доспат

Крепост Ташбоазко кале се намира на около 16 км югозападно от центъра на гр. Батак, югоизточно до стената на язовир Голям Беглик, на високо конусообразно възвишение. Крепостта не е голяма, заема билната част на възвишението и е най-лесно достъпна от юг, където се е намирала портата на крепостта. Градежът на крепостта е без спойка, което предполага, че е тракийска, но е използвана отново и през средновековието.

Харамийска пещера - на 19км. от гр. Доспат.

Харамийската пещера е разположена в Триградското ждрело в Родопите, в близост до пещерата Дяволското гърло и е един от обектите за екстремен туризъм. От паркинга на Дяволското гърло през борова гора води пътечка до входа на пещерата. Пещерата има вход и изход, но входът е труднодостъпен с изкачване на 20-метрова отвесна стена. След което следва наклонен възходящ участък, който е обезопасен с метално въже. Пещерата е достъпна единствено с подходящ инвентар и алпийска и спелеоложна техника. 

Триградско ждрело - на 19км. от гр. Доспат

Триградското ждрело представлява пролом на Триградска река в Родопите. Дължината му е общо 7 км, но същинското ждрело е около 2-3 км. То е на трето място по дължина в България след Буйновското и Трънското ждрело.

Ждрелото представлява отвесни варовикови скали, ограждащи течението на Триградска река, която влиза в пещерата Дяволското гърло, излиза като голям карстов извор след 530 м и се слива с Буйновска река. На височина 180 м се издига западната стена на ждрелото, а източната достига от 300-350 м височина. Разстоянието между двете стени в началото на ждрелото е около 300 м, но в по-северните части става около 100 м. Харамийската пещера се намира в източния склон на ждрелото.

Горски център Чатъма - на 19км. от гр. Доспат.

Горският център Чатъма се намира на брега на язовир Голям Беглик, в едноименната защитена местност. Целта му е да функционира като място за природоопазващи инициативи, обучения и демонстрация на практики за устойчиво развитие и туризъм.

Чатъма се състои от седем оборудвани масивни постройки, ползващи електроенергия, произведена от слънцето и системи за подгряване на вода.

В центъра се предлага храна и настаняване, екипировка под наем и водачи, приключенски лагери за деца, информация за региона и други.

Един от най-популярните фестивали в Западните Родопи – Беглика Фест се организира в района.

Повече информация може да намерите тук.

Музей на мечката - на 19км. от гр. Доспат

Музеят на мечката се намира северно от Триград, в Родопите. Той е посветен на живота на кафявата мечка и представя интересни факти като любими местообитания, поведение при среща с тях, опасности, свързани с тяхната популация.

Има и автентични записи на мечки, вълци и лисици. Могат да се видят и отливки на стъпки на животните.

Архитектурен резерват – с. Долен - на 19км. от гр. Доспат.

Архитектурния резерват в село Долен се намира в западната част на Родопите, на около 26 км от Гоце Делчев. В селото могат да се видят много запазени възрожденски къщи, поради което през 1977 г. бива обявено за исторически и архитектурен резерват. Той се състои от 70 сгради – паметници на културата. Една от забележителностите в селото е и църквата Св. Никола, построена през 1834 г. заедно с килийно училище. Селото предлага и настаняване в стари автентични къщи.

Мечешки водопад - на 19км. от гр. Доспат

Мечешкият водопад е в непосредствена близост до град Девин, в ляво от местността Лъката, намираща се накрая на девинската екопътека Струилица-Калето-Лъката. До водопада се стига като се преминава мост, намиращ се в най-далечния край на пътеката, след което през пътека, минаваща между две постройки, чрез която се изкачва в планината.

Резерват Казаните - на 19км. от гр. Доспат.

Резерват Казаните се разпростира на площ 155,391 хектара в Западните Родопи, близо до село Гьоврен. Обявен е за такъв с цел да се опази смесената гора в района от бяла ела, черен бор, бял бор, бук, смърч и др. Тук се намират над 140 вида лечебни растения, много птици и бозайници. Има изградена екопътека.

Посочена е ориентировъчна локация в средата на резервата, която не съвпада с конкретна забележителност.

Местност Калето - Девин - на 20км. от гр. Доспат

Местност Калето се намира на около 2 км от Девин. Носи името си поради руините на едноименната крепост, запазени до наши дни. Тя е една от последните крепости, падащи под османско иго. Местността Калето започва от местността Струилица и продължава покрай Девинската река. Има беседка, малко водопадче и красиви скали.

Снимки: rodopite.smolyandnes.com

Екопътека Струилица - на 20км. от гр. Доспат.

Екопътеката Струилица е известна още като екопътека Струилица-Калето-Лъката. Намира се в Родопите, близо до Девин. Маршрутът минава през скални образувания, гори и водопади. Има изградени дървени мостчета, заслони, санитарни възли, места за отдих и зона за риболов.

Водопад Самодивско пръскало - на 20км. от гр. Доспат

Водопадът Самодивско пръскало е известен още като Строилски дол и се намира в землището на град Девин, в страни от екопътека Лъката. Височината на водния му пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. Самият водопад се намира в дясно на екопътеката и до него се стига по малка пътечка. Тя започва зад малка бетонена къщичка и зелени мостчета от дясно на основната екопътека. Следвате пътеката отдясно на потока, защото отляво има друга, която води до местност с останки от стара крепост.